AMBALAJ /PLASTİK

Ambalaj sektörü, Türkiye ekonomisinin en önemli aktörlerinden birisidir. Bugün 9 milyon tonu aşan toplam üretimi, 35 milyar dolarlık cirosu, 5 milyar dolara yaklaşan direkt ihracatı ve son 10 senede ortalama yüzde 12’lere yaklaşan yıllık büyüme ile plastik ve ambalaj sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkı giderek artıyor. Sektörün, ulaştığı üretim kapasitesiyle Türkiye, Avrupa’da ikinciliğe, dünyada ise altıncılığa yükseldi.
Plastik ambalaj malzemeleri üretimi, Dünyada bu sektörde söz sahibi ülkelerin toplam plastik malzeme üretimleri içinden % 40 ile % 53 arasındaki oranlarda pay almaktadır. Türkiye’de bu oran % 40, dünyada ise ortalama % 46 düzeyindedir. Gelişmiş ülkelerde tüm ürünlerin üçte birinden fazlası plastik ile ambalajlanmakta ve böylece bu malzemeler, kâğıt ve mukavvadan sonra, en büyük pazar payına sahip olmaktadır. Hacim bakımından, bu ambalajların % 55’i esnek, % 45’i serttir. Ancak değer bakımından bu konum tersine dönmektedir. Sert ambalajların Avrupa’daki yıllık tüketim değeri 30 milyar Euro’nun üzerinde, esnek ambalajın değeri ise 10 milyar Euro civarındadır.
Ülke sanayisinde bu denli büyük paya sahip sektörde kullanılan tehlikeli madde miktarları çok büyük seviyelerde seyretmekte olup, tehlikeli madde taşımacılığındaki yeri oldukça önemlidir. Bu kapsamda Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında Alıcı, Boşaltan faaliyet konuları başta olmak üzere Paketleyen, Yükleyen, Gönderen ve Taşımacı olarak faaliyet gösteren bir çok kuruluş bulunmaktadır. Plastik ve Ambalaj üretiminde faaliyet gösteren firmaların Yönetmelik gereği Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) almaları ve yıllık 50 ton ve üzeri tehlikeli madde elleçlemesi yapan firmaların Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmaları zorunludur.

TALEP EDİN

Lütfen taleplerinizi eksiksiz olarak doldurup gönderiniz. Müşteri temsilcimiz size geri dönüş sağlayacaktır.

TIKLAYINIZ