TMGD BULUNDURMALI MIYIM?

Akaryakıt, Kimyevi madde ve patlayıcı madde gibi, tehlikeli madde taşıyan şirketlerin artık danışman bulundurması zorunludur. Tehlikeli madde üreten, taşıyan, depolayan, elleçleyen, etiketleyen ve ambalajlayan firmaların tehlikeli maddeler konusunda uzman bulundurma zorunluluğu doğmuştur.
Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış ve alması gereken firmalardan, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğunu 01 Temmuz 2015 tarihinde başlatmıştır. Bu tarihten itibaren tehlikeli madde taşıyan şirketler kadrolarında, tehlikeli madde güvenlik uzmanı bulundurmak zorundadırlar.
 
Peki, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı istihdam etmek isteyen ya da zorunda olan firmaların durumu ne?
Tebliğin 2.Maddesinin
(a)fıkrasına göre tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton üzerinde olan taşımacılık işletmeler,
(b)fıkrasına göre miktarına bakılmaksızın ADR bölüm ( 1.1.3.6.3) tabloda yer alan ve taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddeler ile iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeler tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurmak zorundadırlar. Kısaca belirtmek gerekirse, miktarına bakılmaksızın virüsler, patlayıcı maddeler gibi çok tehlikeli maddeler (ADR bölüm 1.1.3.6.3) ve net 50 ton üzerinde patlayıcı maddeler dışında tehlikeli maddeler ile bir şekilde ilgilenen her firma bulundurmak zorundadır.
 
Tebliğe göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurma zorunluluğu olan firmalar için durum ortadayken, başımızı uygulamaya çevirdiğimizde kimler tehlikeli madde danışmanlığının kendisini ya da danışman bulundurma zorunluluğunu biliyor diye baktığımızda sayının yetersiz olduğunu görüyoruz.Bu konuda Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları Dayanışma Derneği ile TMKT Genel Müdürlüğü ortak çalışmalarını hızla sürdürmektedir.
 
ADR Sözleşmesi’nin Getirdiği Yükümlülükler Nelerdir?
Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR), 01.01.2014 tarihinde uygulamaya girdi. Kanuni düzenlemeler sadece tehlikeli maddeleri taşıyanları değil aynı zamanda tehlikeli madde üreten, depolayan ve ambalajlayanları da yakından ilgilendiriyor.
 
ADR Sözleşmesi ve Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler ile ilgili yükümlü taraflar:
•Gönderen
•Paketleyen
•Yükleyen
•Dolduran
•Taşımacı
•Sürücü ve Araçta Bulunan Diğer Görevliler
•Alıcı
•Boşaltan
•Tank-Konteyner/Taşınabilir Tank İşletmecisi
 
GENEL OLARAK TMGD ÇALIŞTIRMASI GEREKEN FİRMALAR
 
Boya Fabrikaları , Asit Fabrikalar , Demir-Çelik , Plastik , Metal , İlaç , Kimyevi Madde ,Havai Fişek , Parfüm , Kolonya ,Kauçuk, Cıva , Silikon , Yapı Kimyasal Malzemeleri
 
Ve daha birçok üretim, taşıma ya da depolama işlemi yapan firmalar…
 
TMGD BULUNDURMASI GEREKEN FAKAT PEK BİLİNMELEN FİRMALAR!!!
 
Hastanelerin Bir Çok Bölümünde; İlaçlar, Rontgen, Emar, Radyoloji, Tıbbi Atık, Laboratuvar…
 
Oteller; Atıklar, Tüpler  , Av Bayileri  , Kot (Blue Jean) Taşlama , Matbaalar , Yemek Yağı Üretim , Gübre; Tarım Gübreleri , Atık Tesis İşleten Her Yer , Arıtma Tesisi İşleten Her Yer , Florasan Ampül , Belediyeler; Asfalt , Hava Yastıkları , Yem , Buz ,Pamuk , Çimento , Kâğıt ve daha birçok üretim, taşıma ya da depolama işlemi yapan firmalar pek bilinmemesine rağmen TMGD bulundurma zorunlulukları vardır.

 

TALEP EDİN

Lütfen taleplerinizi eksiksiz olarak doldurup gönderiniz. Müşteri temsilcimiz size geri dönüş sağlayacaktır.

TIKLAYINIZ